Kunst-Zinnig-Brein op het Nursing Congres 17 september 2021

Vrijdag 17 september was Kunst-Zinnig-Brein weer aanwezig op het Nursing Congres over Niet-Aangeboren Hersenletsel. Het vorige congres vond online plaats en daar hadden we foto’s van onze schilderijen voor aangeleverd. Nu was het dan eindelijk weer eens in levenden lijve.
Wel was het congres kleiner van opzet. Geen volle collegezaal, maar 150 tot 200 bezoekers. Dat maakte het rustiger én veiliger.
En ja, zonder bewijs van gezondheid of vaccinatie konden we congrescentrum De Reehorst in Ede niet binnen.

Dit keer stonden onze schilderijen niet op de vertrouwde plek, maar konden we onze mini-expositie opstellen in een mooie lichte hoek, vlakbij de koffie- en lunchtafels. Hierdoor was er toch aardig wat aanloop.
Sophia, Ank en Joep vertelden de bezoekers over hun ervaringen bij Kunst-Zinnig-Brein.
Ko, Bob en Bas deden de praktische klussen.

Rick van der Kleij was de dagvoorzitter. We waren in de collegezaal aanwezig bij de eerste ronde van sprekers.
Erwin Kompanje is klinisch ethicus en hij vertelde over zingeving. Wat geeft het leven zin? Volgens Kompanje halen we zingeving uit de verbintenissen die we aangaan met dierbaren, met sociale activiteiten, met spullen, met ons lichaam en met levensbeschouwing. Na een ingrijpende gebeurtenis (bijvoorbeeld een aandoening als hersenletsel) verandert er vaak iets in die verbintenissen.
Daarna sprak professor Dick Swaab ’technisch’ over de hersenen. Zijn verhaal ging onder andere over welke zaken invloed hebben op het goed of slecht functioneren van de hersenen van (ongeboren) kinderen. Zo hebben lichamelijk contact met moeder, muziek en beweging een goede invloed. Alle giftige stoffen waar de hersenen van een aanstaande moeder mee te maken krijgen, komen via de placenta ook in de hersenen van de baby terecht en kunnen zeer schadelijk zijn.

Doordat er minder bezoekers op het congres waren, kwamen er in de pauzes ook wat minder mensen bij onze schilderijen kijken.
Toch hebben Sophia, Ank en Joep veel kunnen uitleggen.

Na de lunchpauze sprak Arno Prinsen (die we kennen uit de korte tijd dat hij ook in Teuge werkte) over verminderd ziekte-inzicht bij hersenletsel.
Hij vertelde over de ’types’ cliënten die hij onderscheidt en gaf tips over hoe je deze mensen kunt begeleiden in hun leven.

Na de theepauze ’s middags wilden we alles opruimen, maar de dagvoorzitter vroeg of de kunstenaars op het podium wilden komen.
Joep was helaas verhinderd. Sophia en Ank hebben de zaal verteld over Kunst-Zinnig-Brein.
Vooral het verhaal van Ank maakte indruk, zeker toen ze vertelde dat ze jarenlang de begeleider en aanjager van Kunst-Zinnig-Brein was en vorig jaar zelf werd getroffen door een hersenbloeding.
Sophia las het gedicht dat hoort bij het grote gezamenlijke doek voor.

Kortom: het was een kleinere versie van het congres, maar voor Kunst-Zinnig-Brein toch een zeer geslaagde.
We hebben ons weer gepresenteerd en laten zien dat we tot mooie dingen in staat zijn. Samen schilderen, verhalen maken en die laten zien, dat levert het publiek én de kunstenaars heel veel waardevols op.


17 september 2021
Foto’s: Bas Langereis